Egy tanulmány szerint az erőszakos játékok változást hoznak létre az agyban

Az indianapolisi University School of Medicine kutatói egy kísérletet végeztek, ami az erőszakos játékok emberre gyakorolt hatását vizsgálta. A kutatók megállapítása szerint ezek a játékok bizonyíthatóan olyan hatást keltenek amik befolyásolják az agy bizonyos részeit, ezáltal csökkentve azon részek aktivitását. Ezen részek elsősorban az érzelmekért felelnek.

A kísérletet 22 egészséges fiatal férfin hajtották végre akik 18 és 29 éves korosztályba tartoznak. Fontos volt, hogy ezen fiatalok előzőleg csak kevés erőszakos játékkal játszanak, kevesebb mint heti egy órát.

A kutatás során a 22 fiatalt két csoportra osztották, az egyik csoport 10 órát töltött erőszakos játékokkal az első héten, míg a következő héten nem játszottak. A maradék fiatal pedig a kontrollcsoportot testesítette meg, így ők a két hét alatt nem játszottak.

A teszt során minden résztvevő háromszor vett részt funkcionális mágneses rezonancia vizsgálaton ami során az agyuk idegi aktivitását vizsgálták. Az első vizsgálat a teszt kezdetén, a második az első hét után, míg a harmadik a második hét után történt.

Azon férfiaknál akik erőszakos játékkal játszottak kevésbé volt aktív az agyuk bal alsó frontális lebenye, az érzelmi feladatok során, valamint az elülső agykérgük aktivitása is csökkent a számítási feladatoknál, az első heti eredményükhöz és a kontrollcsoporthoz viszonyítva.

Dr. Yang Wang, a kutatásban részt vett professzor szerint ezen részek fontos szerepet töltenek be az agyban az érzelmek irányításában és az agresszív viselkedésben.

A második hét utáni megfigyelés során az aktivitás csökkenés már kevésbé volt tapasztalható. Wang szerint ez a teszt viszont nem alkalmas arra, hogy megállapítást tegyen abban, hogy azon játékosok akik folyamatosan erőszakos játékokkal játszanak, azok agyában ez az aktivitás csökkenés permanensen jelen van-e.