GTA V teszt és az internet népe

A napokban megjelent GTA V úgy látszik jó úton halad afelé, hogy minden idők legnagyobb bevételét érje el a videojátékok története során. Azonban ezzel együtt jár, hogy a GTA V legyen minden idők legjobb játéka?

Egyesek szerint igen. Történt ugyanis, hogy az egyik legnagyobb amerikai online játékmagazin, a Gamespot egyik tesztelője, Carolyn Petit 9 pontra értékelte a GTA V-t a maximálisan adható 10 pontból. A teszt hozzászólásai között azonnal megjelentek az elégedetlenkedők, akik szerint a hölgy azon véleménye, hogy a GTA V egy "politikailag zavaros és mélyen nőgyűlölő" alkotás nem más, mint egy feminista *****, inkább le se írom. Értitek.

A dolog végül odáig fajult, hogy egy erre való oldalon a felháborodott tömeg egy petíciót hozott létre azzal a céllal, hogy a Gamespot konkréten küldje el Carolynt az állásából. Mindezt azért, mert nem adta meg a tökéletes 10 pontot és nem azt írta le a tesztbe, amit a tömeg egy része olvasni szeretett volna (feltéve ha egyáltalán elolvasták a tesztek és nem akadtak meg kapásból a 9-es szám láttán).

Magányvélemény: lassan beteges ami világszinten folyik ezen a téren. Nemrég olvastam, hogy a Bioware egyik íróját, a Dragon Age: Inquisitionön is dolgozó Jennifer Heplert és családját halálos fenyegetés érte, aki emiatt úgy döntött, hogy otthagyja a stúdiót. Aztán ott van a zseniális Fez készítője, Phil Fish, aki szintén az ellene megindult internetes kampány hatására döntött úgy, hogy kiszáll a játékiparból és abbahagyja a Fez 2 készítését. Persze, lehet azt mondani, hogy egy embernek el kellene viselni az ilyesmit, de szerintem ez nem igaz. Ezek az emberek művészek, nem pedig közszereplők. Szerintem pedig a művészek általában érzékenyebben reagálnak a őket körülvevő világra, így én természetesnek tartom, hogy számukra az ilyen mély és gyűlölettel teli kritikának jóval nagyobb hatással van.

Most pedig térjünk vissza picit Carolyn Petit-hez. Ha most azt mondom, hogy a hölgy férfiként született, akkor megváltozik a véleményed? A The Escapist magazinban 7 pontot kapott a GTA V, a tesztet Greg Tito írta. Aki férfi. Harmadannyi negatív kritikát nem kapott a véleményért, mint Carolyn.

Előzmények