Tíz éves a DualShock

Az első, vékonyka PlayStation kontrollert 1997-ben váltotta le a Dual Analog irányító, amely immáron két analóg karral is rendelkezett, majd 1998-ban egy rezgőmotort is hozzácsaptak mindehhez: így született meg a DualShock kontroller. Az első, széles körben ismert játékok, amelyek használták a Tekken 3 és a Spyro the Dragon voltak, míg az első cím, amely igényelte is a perifériát az Ape Escape volt.

Debütálása óta túlságosan sokat nem változtatott a Sony a bevált dizájnon: a PlayStation 2 megjelenésével az összes gomb analóg lett, míg a PlayStation 3 a mozgásérzékelős szenzort és a ravasz-szerű L2/R2 párost hozta be. Igaz, kezdetben úgy tűnt, hogy a hármas számú masinán a kontroller SIXAXIS-ként fog tovább élni, ám az Immersion-nel történő megegyezést követően végül bekerült a rezgés funkció is az irányítóba, így a DualShock 3 is zöld utat kapott - Japánban és az Egyesült Államokban már debütált is.

Egyetlen irányító sem volt képes konzolgenerációkon keresztül "túlélni" - érdekes lesz figyelni, hogy a Sony vajon meddig marad meg a régi, ám mégis jól bevált formulánál.